Värstingarna analyseras och möjliga åtgärder listas. Det finns fördelar med att göra kartläggningen själv, men då krävs personal med rätt kompetens. Samtidigt kan kartläggningen vara ett sätt vidareutbilda sin personal och även om det tar längre tid så höjs kompetensen i bolaget.

Fokusera på bostadsområde eller teknikområde

Om arbetet med att göra en omfattande kartläggning känns oöverstigligt kan ett sätt vara att fokusera på ett delområde i taget. Detta delområde kan antingen vara ett område av byggnader, exempelvis ”området Fågelsången” eller ett teknikområde t ex. ”utomhusbelysning”.

Just miljonprogrammen, byggnader från 60- och 70-talet, passar ofta bra som ett område att avgränsa sig till och fokusera på. Många gånger har byggnader samma typ av klimatskärm (fasad, tak och fönster) och installationer. Om det finns ett behov av större renoveringar, vilket ofta är fallet eftersom de är runt 50 år gamla, är det lämpligt att sätta ihop ett paket av åtgärder. Se BeBos metodik > Rekorderlig Renovering

För byggnader som är väldigt olika kan det passa bättre att man tittar på olika teknikområden. Exempelvis kan bolaget se över alla undercentraler samtidigt eller titta explicit på vilka hus som skulle fungera för solenergi.

Excelverktyg för kartläggning av fastigheter och energiåtgärder

Torun Hammar vid Uppsala Universitet har i sitt exjobb ”Energieffektivisering i samband med renovering – Analysmodell för energibesparande åtgärder utifrån ett företagsekonomiskt perspektiv” hos Uppsalahem tagit fram Excel-verktyget "Optimalt Energimål kalkylmodell", som kan användas för att kartlägga energiprestanda och åtgärder på fastighetsnivå.

Ladda ner dokumenten här:

Energirelaterad data om fastigheten samlas in och matas in i excelverktyget. Exempel på indata är fastighetens energianvändning och utomhustemperaturen. Verktyget klimatkorrigerar energianvändningen och beräknar fastighetens energiprestanda. Verktyget innehåller också en flik med en lönsamhetskalkyl baserat på annuitetsmetoden (lcc).

Verktyget får spridas och kan användas av andra bolag med mindre justeringar.


Se film om hur KBAB tänker kring val av fastigheter och åtgärder:

Kontaktperson
Publicerad
Senast uppdaterad