Husen ska stå kanske 50-100 år till så vi vill inte drabbas av kostsamma investeringar längre fram! Tänk också på att energiprisernas utveckling är stigande, det som är billigt idag är kanske inte lika billigt imorgon.
Beräkningsmodeller utifrån långsiktighet
En åtgärds lönsamhet kan beräknas med pay-offmetoden, dvs. investeringskostnad / besparing. Metoden ger ett mycket grovt resultat och kan användas vid behov av snabb en överslagsberäkning. Metoden missgynnar dock åtgärder med lång livslängd eftersom den inte kan ta hänsyn till olika åtgärders olika livslängd. Skall olika åtgärder jämföras bör en metod som bygger på livscykelkostnad (LCC) användas.
I en LCC-kalkyl för energiåtgärder brukar man ta med följande parametrar:
- Investeringskostnad
- Investeringens livslängd
- Kalkylräntan
- Energipriser
- Energiprisutveckling
- Underhållskostnader och utvecklingen på dessa
"Räkna för livet: handbok för livscykelkostnad (LCC)" är en bra start om man vill lära sig räkna på livscykelkostnader. Den kan beställas från SKL:s webbutik.
Torun Hammar och Uppsalahem har tagit fram Excelverktyget ”Optimalt Energimål kalkylmodell”, som innehåller en mall för lönsamhetskalkyl baserat på annuitetsmetoden.
Ladda ner mallen här:
Läs mer under rubriken: > Kartlägg områden och fastigheter
LCC – beräkningsverktyg
Det finns flera bra sammanställningar och verktyg att använda för LCC som bygger på nuvärdesmetoden (alla framtida utgifter och besparingar räknas om till värdet idag):
BELOK har flertalet webbaserade beräkningsverktyg för enskilda åtgärder. BELOK har också tagit fram BELOK:s totalverktyg som bygger på internräntemetoden. Verktyget är speciellt bra att använda när flera åtgärder analyseras tillsammans i ett åtgärdspaket.
BeBo har utvecklat en webbaserad lönsamhetskalkyl, som kan användas i ett tidigt skede, för att beräkna lönsamheten för ett antal åtgärder eller för ett åtgärdspaket. Kalkylen beräknar resultatpåverkan och kassaflödespåverkan.
Energimyndigheten har tagit fram ett antal hjälpmedel. För ägare av flerbostadshus är det framförallt mallen ”LCC-belysning” som är intressant. Den hittas på Energimyndighetens webbplats. Den gör det lätt att räkna ut den totala kostnaden för en belysningsanläggning under hela dess livslängd.
Konkurrensverket har tagit över Miljöstyrningsrådets mallar för kalkyler. Det finns en mängd bra verktyg anpassade för olika ändamål. Specifikt kan nämnas "Svenska Bostäders Kalkyl av livscykelvinst, LCP, för energisparåtgärder", som finns att ta del av på Upphandlingsmyndighetens webbplats.
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.