Det är emellertid inte säkert att energideklarationerna har fått med alla lönsamma åtgärder. Här kan det finnas en fördel att göra energideklarationerna själv, eftersom bolagets personal kan fastigheterna bäst, har kunskap om era mål och lönsamhetskalkyler och kan därmed ha en helt annan utgångspunkt än en konsult.

Tänk på!

Om ni inte gör energideklarationerna själva, men ändå vill använda dem som ett hjälpmedel för att analysera husens energianvändning och lämpliga åtgärder, måste ni vara tydliga vid beställningen. Det bästa är att ha ett nära samarbete med konsulten som utför dokumentet, så att ni får ett dokument som är användbart för era syften.

Exemplet KBAB: flexibilitet och anpassning av åtgärder

KBAB gjorde egna energideklarationer på 350 byggnader. Att göra energideklarationerna i egen regi gav fördelar eftersom bolaget fick en noggrann kartläggning av alla byggnaders behov och installationer. Det ledde till en kompetenshöjning.

En annan fördel med att göra energideklarationerna noggrant och i egen regi är att KBAB har fått fram 600 åtgärdsförslag som man jobbar systematiskt med. Nackdelen var den ansträngning det innebar för organisationen i och med att det var mycket jobb med ackreditering, men totalt sett överväger det positiva.

Den officiella energideklarationen kompletterades med utökad information om varje åtgärd i listan "Förslag till energieffektiva åtgärder". KBAB gjorde även områdesrapporter, som beskrev hela områdens brister och möjligheter och inkluderades i varje energideklaration. Ladda ner respektive dokument nedan:

Utöver detta går KBAB igenom fastigheten och planerade åtgärder inför varje renovering tillsammans med entreprenören som ska genomföra dem. Då får man möjligheta att återigen kolla om det är rätt åtgärder att utföra och hur man kan genomföra dem på bästa sätt. Detta gör att varje fastighet bedöms var för sig och vägg för vägg.


Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.

Kontaktperson
Publicerad
Senast uppdaterad