Två framgångsfaktorer för energiarbetet är att ha eldsjälar på ledningsnivå och att det finns en arena för överföring av kunskap mellan tjänstemän och politiker i styrelsen.
Ett tydligt ledarskap innebär att alla medarbetare i bolaget:
- vet var de är
- vet vart de ska
- vet hur de ska ta sig dit
En politiskt tillsatt styrelse kan lätt tänka i mandatperioder och saknar ibland sakkunskap inom energieffektivisering i fastigheter. Det kan också finnas målkonflikter mellan olika frågor, se fallstudie från Stockholms Länsstyrelse: Överkomma hinder för energieffektivisering i kommuner – fallstudie av fem kommuner i Stockholms län.
För att det inte ska bli omställningar beroende på vem som för tillfället sitter i styrelsen är det viktigt att energieffektiviseringstänket genomsyrar hela bolagets arbete, hela vägen från vision och mål ned till den dagliga driften.
Se till att styrelsen är uppdaterad!
Se till så att energi- och miljöfrågor alltid finns med på dagordningen på styrelsens möten. Som styrelse bör man bjuda in kunniga tjänstemän som får förklara hur arbetet fortskrider, vilka möjligheter det finns för energieffektivisering och som regelbundet redovisar resultatet av det arbete som genomförts.
För att öka informationsöverföringen kring energieffektivisering mellan styrelse och tekniker behövs eventuellt specifika forum. Det kan ske löpande på till exempel styrelsemöten eller då och då när det passar.
För att lyfta energifrågorna på agendan är det viktigt att synliggöra dem internt, visa ledningsgruppen när något gått bra och skapa en positiv känsla inför frågan.
Initiativet för detta borde komma från ledningen och styrelsen själva, men det är inte alltid att det gör det eftersom de kanske inte ser behovet eller prioriterar andra frågor högre, trots att energifrågan finns med i vision, mål och strategier.
Märker ni att energifrågan inte lyfts på dagordningen, bjud in er själva! Ta kontakt med den eller de personerna som ni känner bäst eller som visat störst intresse för frågan och be att få komma och berätta om era framgångar och resultat. Att få upp frågan på dagordningen är avgörande för att ni ska kunna arbeta strategiskt och långsiktigt med energi utifrån de mål och förväntningar som styrelsen själv satt upp.
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.