Teknisk kunskap om lämpliga åtgärder, kalkylkunskap, kunskap om offentlig upphandling och entreprenadformer och om hur man bäst lägger upp en process/projekt är alla viktiga pusselbitar för att lyckas. Tyvärr är just kunskapsluckor ett vanligt och stort hinder i arbetet.
En fråga som återkommer är hur mycket av kunskapen som bör finnas internt i organisationen och vad som är bättre att köpa in av konsult. Läs mer under rubriken: > Fördelar och nackdelar med in- respektive outsourcing
Överföring av kunskap
Att ha kunskap inom bolaget är ett sätt att bygga engagemang för frågan om energieffektivisering och underlättar i arbetet och planering av underhåll och åtgärder.
Tips för kunskapsöverföring:
- Internutbilda er personal kontinuerligt. Planera in korta, regelbundna träffar, det är oftast mest effektivt.
- Alla bör få en grundutbildning, även de som inte arbetar med energifrågor dagligen. Då kan man få in nya perspektiv och smarta idéer från alla som jobbar i företaget.
- Sprid regelbundet kunskap och information om ny teknik i bolaget.
- Använd energideklarationerna och gör dem gärna själva, det är lärorikt att gå igenom beståndet och lära sig om förutsättningar och brister. Diskutera utifrån resultatet av deklarationerna och sprid kunskapen vidare i bolaget.
- Bygg kunskap för framtiden! Ta gärna kontakt med lokala teknikutbildningar och samarbeta med dem. Ta gärna in lärlingar, praktikanter och exjobbare. Det kan leda till ökat intresse för drift och underhåll på sikt och ge nya infallsvinklar.
- Den bästa kunskapen är den som ni tillägnat er genom att själva ha testat olika lösningar. Följ upp sådant som fungerat bra och sådant som fungerat mindre bra och se till att alla i organisationen tar del av lärdomarna.
Texten är delvis baserad på U.F.O.S rekommendationer i skriften "Det finns potential: energieffektivisera offentliga fastigheter i högre takt”. Skriften finns att ladda ned på SKL:s webbutik.
Det är inte bara personalen som måste ha tillräcklig kunskap om energifrågorna, lika viktigt är det att företagsledningen har tillräckligt med kunskap för att fatta kloka beslut. I Karlskogas bostadsbolag har man exempelvis knutit två expertrådgivare till styrelsen för att hjälpa till att resonera kring sakfrågor.
Det är också mycket viktigt att beslutsfattarna har insikt i hur deras beslut påverkar driften av byggnaderna. Det bör finnas en arena för kunskapsöverföring mellan politiker och tjänstemän. Läs mer under > Berätta för ledningen
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.