Denna enkla övning kan inkludera fler än bara energipersonal och kan anpassas efter den fråga som ni tycker behöver lyftas.
Teodor Hovenberg, energistrateg på Stångåstaden:
”Vi genomförde workshopen i vår fastighetsenhet (tekniker och projektledare för nyproduktion och planerat underhåll) för att konkretisera det nyligen antagna energimålet med utgångspunkt i de utmaningar vi förväntade oss. Workshopen föregicks av en föreläsning på ungefär en timme där jag bland annat beskrev målformuleringen (25 % minskning av köpt energi 2011-2025), ledningens och styrelsens vision med arbetet, gav exempel från andra bolag och beskrev vårt energisystem och syftena med energieffektivisering. Jag höll även motsvarande föreläsning, men utan workshopen, i våra andra enheter efter att energimålet hade antagits.
Workshopen utgår från de farhågor och svagheter som medarbetarna upplever i energiarbetet – med utgångspunkt i de olika kategorierna ”Ekonomi” (finansiering, kalkylmodeller, energiprisutveckling etc),”Organisation” (internt samarbete, bemanning, kompetens mm), ”Kund” (nöjdhet hos hyresgäst/boende, produktens upplevda kvalitet, beteende etc), ”Teknik” (fuktproblem, kvalitet, nya tekniker etc) och ”Övrigt” (arbetssätt, erfarenhetsåterföring/dokumentation, statistikhantering, lagstiftning).
Deltagarna delas in i grupper och får skriva ner sina farhågor inom respektive kategori . I steg 2 tilldelas varje grupp en viss kategori, och får komma på förslag på åtgärder/hantering av respektive utmaning. Övningen avslutas med att grupperna redovisar sina förslag och att övriga får kommentera och fylla i. Detta blev en bra diskussion med högt i tak – en god möjlighet att ventilera sin eventuella skepsis och även höra mer om övriga kollegors syn på energieffektivisering och erfarenheter från tidigare projekt. Vi hade utsett en sekreterare som förde noggranna anteckningar, som vi bland annat använt som input till vår affärsplanering.
Min upplevelse är att workshopen hjälpte medarbetarna i enheten att få en klarare bild av hur det praktiska arbetet kunde angripas. Många av de farhågor som kom upp kunde avskrivas eller hanteras och på så sätt har vi kunnat arbeta på ett mer fokuserat sätt.
En snarlik workshop genomfördes även i samband med starten av vårt IMD-projekt (Individuell mätning och debitering), även det under 2012. Syftet med IMD-workshopen var att definiera frågeställningar och att förhandla om vilket delprojekt som skulle ansvara för respektive frågeställning.
Resultatet från sådana här övningar är naturligtvis färskvara och det kan därför vara bra att göra om delar av denna kreativa process efter ett par år igen, exempelvis i samband med den årliga affärsplaneringen.”
Ladda ner presentationer från workshopen:
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.