Programmet bör tas fram i samverkan med antikvarisk expertis och diskuteras med bygglovsmyndigheten i kommunen. I gestaltningsprogrammet har man som byggherre möjlighet att ta fram ett dokument som kan tjäna som vägledning för det egna fortsatta projektarbetet, men även utgöra en utgångspunkt för prövning inför bygglov.

Nedan ses ett utdrag ur ett gestaltningsprogram för förtätning av den kulturhistoriskt intressanta bebyggelsen i Karlskronaviken i Salems kommun:

”Syftet är att skapa en rik bebyggelsevariation samtidigt som hänsyn tas till den kulturhistoriska bebyggelsen och bebyggelsetraditionen som finns i södra Rönninge.
Gestaltningsprogrammet förmulerar några riktlinjer för de miljömässiga kvliteter som skall genomsyra den nya bebyggelsen och området som helhet.
Gestaltningsprogrammet ska utgöra ett instrument för kommande projektering och byggglovshantering. /…/
Gestaltningen av Karlskronaviken baseras på idén om att utbyggnaden ska ske efter Trädgårdsstadens principer. Det innebär bland annat att utbyggnaden och utformningen av gaturummen och bostadskvarteren ska ske parallellt och i samklang med varandra och med naturen./…/Takformer på huvudbyggnader bör i första hand vara sadeltak eller mansardtak, (pulpettak eller platta tak undviks). /…/ Normala taklutningar 22 – 45 bör väljas./…/Lertegeltak, takpannor i betong eller falsat plåttak bör väljas. /…/Träpanel väljs i första hand. Enstaka putsade fasader kan förekomma. /…/”

Denna information kommer från BeBo-projektet:

> Varsamhet vid energieffektivisering - Förstudie

Kontaktperson
Publicerad
Senast uppdaterad