Lägger vi ribban för högt kan det innebära att vi inte klarar målen. Det kan leda till att medarbetare och ledning tappar sugen och drivkraften att använda målen. Samtidigt kan högt satta mål ge effekten att styrelsen har incitament att avsätta mer resurser och prioritera energifrågan för att nå målen.

Lågt satta mål kan ha den positiva effekten att ge bra självkänsla ”vi klarade detta!”, samtidigt som de kan resultera i att ambitionen i åtgärdsarbetet hamnar på en lägre nivå än vad bolaget verkligen klarar av.

Det finns ingen mall för hur målformulerandet skall genomföras. I vissa bolag kan det vara aktuellt med realistiska mål som uppnås medan andra bolag gynnas mer av ambitiösare mål som spränger gränser. Utgångspunkten i båda fallen bör dock vara att det är målen som styr. Skulle man under processens gång upptäcka att för att nå målet inte räcker till för att nå målen, kan man sänka ribban. Tänk också på att visionsmål kan och bör ligga på en hög nivå då de ska spegla ett önskvärt, framtida tillstånd.


Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.

Kontaktperson
Publicerad
Senast uppdaterad