Titta i er närhet först! Vad har kommunen för mål? Många kommuner har antagit styrdokument som kommunpolicy, miljöprogram, energiplaner eller klimatstrategier som kan innehålla energi- och klimatmål som ni som bolag kan vara med och bidra till.
Genom att inventera andra mål i omgivningen förhindras också att företaget sätter mål som krockar med andra aktörers mål. Det kanske tom. är så att bostadsföretaget kan hitta nya samarsbetsmöjligheter. Nedan har vi sammanställt ett antal relevanta mål som berör bostadssektorns energianvändning.
Energimål inom EU:
”Andelen förnybar energi ska motsvara 20 procent av all energianvändningen i EU år 2020.”
”Ökad energieffektivitet inom unionen – energianvändningen ska minska med 20 procent till år 2020.”
EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda träder i kraft 2018 för offentliga byggnader och säger att alla nya byggnader skall vara Nära noll energibyggnader (NNE). Rekommendationen är att 30 % av alla nya byggnader skall vara NNE-byggnader från 2015. Dessa krav kommer även att gälla vid stora ombyggnader. Det är dock ej definierat ännu vad NNE innebär. Direktivet ska inarbetas i den svenska lagstiftningen.
Svenska energimål:
Enligt propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik – Energi (2008/09:163) ska:
”Energiintensiteten i den svenska ekonomin ska minska med 20 % mellan 2008 och 2020.”
”Andelen förnybar energi år 2020 bör vara minst 50 procent av den totala energianvändningen.”
Fler energimål:
Länsstyrelserna har i varje län tagit fram energi- och klimatstrategier där regionala klimatmål presenteras. Ibland går det att räkna på per capita för kommunen, i syfte att uppnå utsläppsminskningar, minska energianvändningen eller öka förnybar energiproduktion.
Skåneinitiativet har satt mål om att bostadsbolag ska minska sin energianvändning med 20% till 2016 jämfört med 2007 års nivå.
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.