Innehåll

Klicka på respektive rubrik för att komma till avsnittet.


Avsätt tid för idrifttagning

En förutsättning för att uppnå de uppställda energikraven är att byggnaden tas i drift på rätt sätt. För att alla funktioner i huset skall fungera enligt preciserade krav i projekteringen krävs injustering och driftoptimering av de tekniska systemen, både enskilt och samordnat, samt att mätsystemet i sig är tillförlitligt. Idrifttagningsprocessen bör starta ungefär en månad innan slutbesiktning. Se föregående avsnitt 2.3 Idrifttagning.

Överlämning till driftorganisation

I BeBo-projektet Effektivare Idrifttagning – ”Glapp i Byggprocessen” från 2013-2014 konstaterades i förstudien om Vidareutveckling av metoder för idrifttagning och driftuppföljning, att avsaknad av rutiner och system leder till att det först efter något eller några år uppdagas att energianvändningen är högre än tänkt. Tydliga rutiner, noggrann injustering och duktiga drifttekniker sänker den initiala energianvändningen. Läs mer om resultaten från förstudien här.

Det är viktigt att bevaka funktioner under garantitiden, då det är svårt att få hjälp av entreprenören att åtgärda fel och brister som upptäcks senare.

Kontinuerlig övervakning och visualisering av energidata

Beroende på vilken upplösning energiuppföljningen har, ges olika möjligheter till kontinuerlig övervakning som en del av intrimning av tekniska system. Månadsvärden (till exempel via fastighetsmätaren från leverantör) kan vara en bra bas för att konstatera byggnadens energianvändning. Det är däremot svårt att använda månadsvärden för att utläsa orsaker vid avvikelse.

Med ett system för detaljerad energi- och driftuppföljning ges möjlighet att analysera hur de olika installationerna fungerar, indikationer på problem och ledtrådar till lösningar. Det finns många olika verktyg och program för detta. Andra nyttor med energi- och driftuppföljning:

  • Visualisering och övervakning av driften och energianvändningen i fastigheten.
  • Få förslag på underhålls- och energisparåtgärder samt dess kostnader och miljöpåverkan, vilket underlättar vid beslut om vilken åtgärd som ska utföras.
  • Identifiera källor till avvikande förbrukning genom jämförelser med liknande fastigheter.
  • Statistik för internt bruk, miljörapporter eller underlag för energideklarationer.

Inom BeBo har frågan om att utveckla energiuppföljningsmetoder och verktyg anpassade för målgruppen varit i fokus under en längre tid. En BeBo-förstudie om Energiuppföljningsmetoder och -verktyg från 2019 låg till grund för den Tekniktävling om Energiuppföljningssystem som initierades av Fastighetsägarna 2021, med syfte att stimulera och skynda på utvecklingen av digitala verktyg och funktioner som underlättar för fastighetsägare att ha kontroll över sin energi- och effektanvändning. Leverantörer kommer utifrån en framtagen kravspecifikation utveckla tävlingsbidrag och därigenom sina energiuppföljningssystem utifrån beställarnas behov. I september 2023 presenteras resultat och vinnare. Läs mer om tävlingen här.