Innehåll

Klicka på respektive rubrik för att komma till avsnittet.


Vilka målsättningar gällde för projektet?

Det är viktigt att följa upp varje projekt efter dess specifika målsättningar. Titta tillbaka på vilka målsättningar om energieffektivisering, kostnadsbesparing, klimatförbättring, innemiljö eller annat som sattes upp i projektets förberedelsefas, och om dessa reviderats under projektets gång. Se tidigare avsnitt 1.2 om att sätta upp energimål.

Energiuppföljning

För att följa upp huruvida projektets eventuella energimål uppfyllts, samt för att hålla koll på byggnadens driftekonomi, är det viktigt med energiuppföljning.

Mätning och uppföljning av energianvändning är en nyckelfråga för fastighetsbranschen. ”Att mäta är att veta” och det krävs att den tillgängliga informationen om energianvändning är tydlig och strukturerad för att det ska vara möjligt att i ett projekts förberedelsefas sätta upp relevanta mål som sedan kan följas upp baserat på samma information.

Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att följa upp detaljerat, vilket kan generera stora mängder data som fastighetsägare inte vet hur de ska hantera utan en genomtänkt metod och väl utformade verktyg som kan visualisera den information som uppföljningen ger.

Inom BeBo har frågan om att utveckla energiuppföljningsmetoder och verktyg anpassade för målgruppen varit i fokus under en längre tid. I BeBo-förstudien Energiuppföljningsmetoder och -verktyg från 2019 kartlades vad fastighetsägare vill och måste mäta, och hur detta kan göras med olika rutiner, verktyg och lösningar. Läs mer om resultaten från förstudien här.

Dessa resultat har legat till grund för den tekniktävling som initierades av Fastighetsägarna 2021, med syfte att stimulera och skynda på utvecklingen av digitala verktyg och funktioner som underlättar för fastighetsägare att ha kontroll över sin energi- och effektanvändning. Leverantörer kommer utifrån en framtagen kravspecifikation utveckla tävlingsbidrag och därigenom sina energiuppföljningssystem utifrån beställarnas behov. I september 2023 presenteras resultat och vinnare. Läs mer om tävlingen här.

I det LÅGAN- och SBUF-finansierade projektet Glappet mellan projekterad och uppmätt energiprestanda togs frågan vidare under 2021-2022, med fokus på vad det är som brukar orsaka detta glapp. Även om rapporten inte fokuserar direkt på idrifttagning innehåller tipsen på fel information som kan vara värdefull under idrifttagningsprocessen. Läs mer om rapporten och erfarenheterna här.

Boendes upplevelse av inomhusklimat

Om energieffektiviserings- eller renoveringsprojektet initieras för att det finns brister i inomhusmiljön är det viktigt att välja åtgärder som förbättrar eller åtgärdar dessa. Ett vanligt och kostnadseffektivt sätt att bedöma innemiljön är att använda enkäter. Vid en energieffektiviserande renovering är det bra att genomföra samma enkät efter ombyggnaden som före.

Det finns flera olika enkäter utformade för detta syfte, bland andra Stockholmsenkäten, EcoEffekt-enkäten och den förenklade innemiljöenkät som tagits fram av SGBC för certifiering av byggnader enligt Miljöbyggnad.

Under 2023 startas inom BeBo förstudien Förutsättningar för enkätstudier av hälsomässiga och energieffektiva byggnader med syfte att ta fram ett nytt, webbaserat och enkelt förslag på enkät för utvärdering av brukarkomfort i boendemiljö. Läs mer om förstudien här.