Projektbenämning Vidareutveckling av BeBos lönsamhetskalkyl - Förstudie
Ansvarig Sara Espert, WSP
Projekttid 2018
Fördjupningsområde
Lönsamhet

Bakgrund

I BeBo-förstudien Indata i lönsamhetskalkyler –hantering av risk och osäkerhet identifierades att det emellanåt saknas riktlinjer för indata på ett samlat och lättillgängligt ställe. Förstudien rekommenderade en vidareutveckling av BeBos lönsamhetskalkyl i form av riktlinjer för indata och en mer heltäckande känslighetsanalys. Det framkom också i förstudien att det råder förvirring kring innebörden och betydelsen i de lönsamhetstermer som används inom BeBo och Belok. Problematiken kring lönsamhetstermer och indata i lönsamhetskalkyler har även lyfts från fastighetsägare inom analysen av Halvera Mera 1-3 och i diskussionen inom förstudien Kostnadsbesparing vid energieffektivisering i förhållande till differentierade el- och fjärrvärmepriser.

Syfte och mål

Syftet med denna förstudie är en vidareutveckling av verktyget BeBos lönsamhetskalkyl för att användaren av kalkylen enklare ska kunna skatta, hantera och bedöma osäker indata.

Målet med förstudien är att fastighetsägare som använder BeBos lönsamhetskalkyl ska känna sig säkrare vid val av indata samt mer medvetna om vilken indata som är känslig. Målet är också att öka förståelsen för lönsamhetstermernas innebörd och varför de skiljer sig åt inom BeBo och Belok.

Resultat

Förstudien visar att de ekonomiska termer som används av nätverken skiljer sig åt endast marginellt. Det som skiljer sig åt är däremot andra begrepp som förekommer i lönsamhetsberäkningar och vilka indata som ska användas i lönsamhetskalkyler. En harmonisering av termer, baserat på den existerande marginella skillnad som finns, rekommenderas inte eftersom metoderna använder samma ekonomiska grundtermer i lönsamhetsberäkningar. För att undvika förvirring kring vad som menas med olika indata i lönsamhetskalkylerna rekommenderas BeBo och Belok att:

  • Hänvisa medlemmarna till kalkylens manual/lathund, denna rapport samt till avsnittet ekonomiska grunder för lågenergibyggnader i Energilyftet när frågor kring indata, olika begrepp och lönsamhetstermer uppstår.
  • Vid vidareutveckling av verktygen inkludera en del metodiska förklaringar direkt i verktygen så att användaren snabbt kan förstå innebörden av en term utan att behöva leta upp den i tillhörande manual/lathund.

Vidare så föreslår förstudien att gemensamma frågeställningar som berör komplexa energiprismodeller borde utredas tillsammans eller åtminstone med båda nätverken i åtanke för att få en så bred spridning som möjligt.

En vidareutveckling av BeBos lönsamhetskalkyl har utförts inom förstudien främst med syftet att användaren av kalkylen enklare ska kunna hantera känslig indata i kalkylskedet. Bl.a. har följande utvecklats; känslighetsanalysen har utökats med fler indataparametrar, riktlinjer för skattning av indata har förts in i kalkylen och kalkylresultatet presenteras i ett nytt diagram där NPV och kassaflödenas storleksordning framgår. En kort instruktionsfilm för BeBos lönsamhetskalkyl har tagits fram vilken guidar användaren steg för steg genom lönsamhetskalkylen.

Ladda ner den nya versionen av BeBos lönsamhetskalkyl i Excel, tillhörande manual och instruktionsfilm


Färdigställd rapport


Kontaktperson Bebo
Publicerad
Senast uppdaterad