Lagersberg är ett område i Eskilstuna, beläget ca 3 km från centralstationen. I området finns 432 st lägenheter fördelat på 23 st huskroppar. Området är byggt mellan åren 1969-1971, och det renoveras i etapper 2013-2016.
Renoveringen i Lagersbergsområdet är indelad i fyra etapper:
- Etapp 1: Fyra trevånings lamellhus (Hus 10, 12, 16 och 18) på Lagrådsgatan
- Etapp 2: Sju trevånings lamellhus (Hus 4, 6, 8, 20-26) på Lagrådsgatan
- Etapp 3: Kommande renoveringsetapp
- Etapp 4: Kommande renoveringsetapp
Lagersberg - Etapp 2
Hus 4, 6, 8, 20-26 (av Kommunfastigheter benämnt ”Etapp 2”) har genomgått hela processen Rekorderlig Renovering. I en förstudie 2012 togs förslag på energieffektiviserande åtgärder som skulle uppnå en 50 % energibesparing fram. Baserat på förstudien genomfördes ett antal renoveringsåtgärder 2013-2014 och energianvändningen har därefter följts upp under ett år, med avslut i april 2015. Projektet har sammanfattats i en slutrapport som färdigställdes i juni 2015, där 55-60 % energibesparing kan konstateras, något bättre än för etapp 1.
Slutrapporten för Etapp 2:
Sammanfattade resultat från utvärderat Rekorderlig Renoveringsprojekt – Etapp 2
Kommunfastigheters Etapp 2 (Hus 4, 6, 8, 20-26) har genomgått hela processen Rekorderlig Renovering. Utgångsläget för områdets specifika energianvändning, dvs med fjärrvärme från en gemensam stor undercentral, var 187 kWh/m2 A temp. Konvertering till uppdelad primär fjärrvärme inklusive kulvertbyte genomfördes under 2010-2011, med en beräknad besparing på 12 kWh/m2 A temp , vilket betydde att utgångsläget för Lagersbergsområdet beräknades till 175 kWh/m2 A temp. Uppmätta värden för de aktuella byggnaderna hamnade dock lägre, 150, 163, resp. 166 kWh/m2.
Följande energirelaterade åtgärder genomfördes mellan april 2013-april 2014:
- Utvändig tilläggsisolering av yttervägg och av vindsbjälklag.
- Utbyte av fönster och fönsterdörrar och bröstningspartier vid balkonger.
- Installation av ny FTX-ventilation.
- Installation av lägenhetstermostater.
- Installation av solceller på tre byggnader.
- Installation av individuell varmvattenmätning och byte till snålspolande blandare.
- Byte av trapphusbelysning.
- I en byggnad genomfördes en pilotstudie för ett system, SFront, där tilluftskanalerna lades utvändigt på ytterväggarna inbäddade i tilläggsisoleringen.
Resultaten visar att mer än en halvering (55-60 %) av byggnadernas värmebehov har uppnåtts. Uppnådd energiprestanda ligger något bättre än för etapp 1. Energibesparingen blev i stort sett som förväntad, förutom att tappvarmvattnet inte minskade som beräknat trots lägenhetsmätning och debitering. Åtgärdpaketet är lönsamt, även om Kommunfastigheters lönsamhetskrav inte uppnåddes. För SFront-systemet räcker inte energibesparingen för den tjockare ytterväggsisoleringen till för att göra systemet lönsamt ur strikt energisynpunkt. Andra motiv för att använda metoden kan komplettera och ändå göra metoden attraktiv, t.ex. möjlighet till kvarboende och platsbrist för tilluftskanaler.
Några av erfarenheterna Kommunfastigheter gjort under projektets andra etapp kan sammanfattas i nedanstående punkter:
- Alla fönster byttes i denna etapp på grund av tidigare erfarenheter och det dåliga skicket. Hyresgästerna upplevde en tystare och varmare inomhusmiljö. Dock stöds inte detta av enkätsvaren.
- Tilläggsisoleringen och ny injustering har minskat värmetillförseln i entréhallar vilka då blivit kallare. Det blev då kallt på golvet i sovrum ovanför de indragna entréerna. Kommunfastigheter avser åtgärda detta i efterhand.
- Även i denna etapp hanns det inte riktigt med att isolera vindsbjälklaget innan det blev för kallt, vilket innebar klagomål från hyresgäster. När den gamla värmeisoleringen tas bort är det viktigt att hinna isolera vindsbjälklaget innan det blir för kallt ute. I etapp 3 hade detta åtgärdats.
- Trots extra tätning av samlingslådor och frånluftskanaler förekom fortfarande svårigheter vid injusteringen av luftflöden. I kommande etapp 3 byts mer av tilluftkanalerna ut och en noggrannare injustering avses genomföras.
- Drag från tilluftsdon har tidigare medfört igentäppning av hyresgästerna. I denna etapp kompletterades tilluftsdonen med en horisontell plåt bakom radiatorerna, vilken fördelade luftflödet åt sidorna för att minska dragproblemet
ovanför. Detta har upplevts positivt av hyresgästerna. - Installation av varmvattenmätning och vattenbesparande armaturer ger mindre och mer varierande besparing än förväntat. I detta fall har dock tappvarmvattenanvändningen inte ökat som i första etappen, men besparingen är betydligt mindre.
En grov bedömning av producerad solel indikerar att endast ca 30 % direkt kommer byggnaderna tillgodo, resten exporteras ut på elnätet. Tillgodogjord solel hamnar då i storleksordningen 4 kWh/m2 A temp för resp. solcellsbyggnad, dvs ca 2 kWh/m2 A temp utslaget på hela etapp 2.
Läs mer om de relaterade projekten:
> Lagersberg Etapp 1 - Utvärderad renovering
> Lagersberg Hus 222 - Förstudie inför renovering med systemet Sfront
Denna information är, utan bearbetning, hämtad från den tidigare webbplatsen. Vid frågor kring innehållet i informationen - kontakta kansliet på info@bebostad.se.