Projektbenämning | Passivhuset Kv Trettondagen 1, Stockholmshem - Utvärdering av nyproduktion |
Ansvarig | AB Stockholmshem |
Kontakt | Torbjörn Kumlin Per Levin: per.levin@projektengagemang.se |
Projekttid | 2011-2015 |
AB Stockholmshem har en ambition att vid nyproduktion bygga i nivå med hälften av gällande energikrav. I ett mindre projekt skärptes ambitionen ytterligare, för att snabbare få mer erfarenheter från lågenergibyggnation. Trettondagen 1 byggdes därför som ett passivhus. Den nya byggnaden byggdes dessutom i ett större område av befintlig bebyggelse, och värmeinstallationen i den nya byggnaden samordnades med ett bergvärmeprojekt för hela området. Ambitionen var att på detta sätt nå ett noll- eller plushus. Projektet uppfördes av AB Stockholmshem i ett partneringprojekt med JM Entreprenad AB. Projektmålen var uppställda enligt FEBYs definition av passivhus, samt med ett mål på 48 000 kWh/år i solvärmeproduktion.
Med hjälp av finansiering från BeBo skall byggnadens förväntade energiprestandas verifieras och dokumenteras, med samma metod som används i RR-projekten. För mer information, se Rekorderlig Renovering. Mätning genomfördes under 2013 och 2014.
Beslutade mätpunkter i projektet:
- Täthetsprovning av respektive hela huset och en separat lägenhet
- Termografering av hela klimatskalet
- Flödesmätning av varmvatten i samtliga lägenheter
- Rumstemperaturloggning med givare i samtliga lägenheter
- Kombinerad fukt- och rumstemperaturloggning i tre lägenheter
- Fuktloggning i stommen i tre lägenheter
- Fuktloggning i yttervägg i fyra punkter
- Hushållselmätning i samtliga lägenheter
- Värmemätning totalt i värmesystemet
- Värmemängdsmätning solfångaranläggning
Slutsatser
Byggnadens specifika energianvändning har uppmätts till 48 kWh/m2 A temp , vilket överensstämmer med förväntat värde. Användningen av värme är dock något högre än beräknat, men säkerhetspåslag för värmedistribution och vädring var större.
Användningen av fastighetsel är högre än beräknat. För el till ventilation, som är den största delposten, uppnåddes förväntade värden. Uppmätt el till dräneringspump i mark och utebelysning förklarar endast en mycket liten del av skillnaden. En djupare analys av skillnaden hade kunnat göras om fler delmätare hade installerats. Tappvarmvattenanvändningen är lägre än beräknat och därför har den i resultatredovisningen höjts upp till projekterad användning. Hushållselen är också lägre än beräknat men här har ingen korrektion genomförts.
Samordning med undercentralen för de befintliga 50-talsbyggnaderna under processen med projektering och byggande av solfångaranläggningen resulterade i svår driftoptimering och ett sämre utbyte än förväntat på grund av att vissa fel hamnat ”mellan stolarna”. Energibesparing från tilluftskanalen i mark är i stort sett obefintlig. Däremot kan i storleksordningen 1-3 kW maxeffekt sparas (på timvärden). Avfrostningen minskar också samt att viss avfuktning av uteluften sker genom kondensering i markkanalen.
Denna information är, utan bearbetning, hämtad från den tidigare webbplatsen. Vid frågor kring innehållet i informationen - kontakta kansliet på info@bebostad.se.