En framgångsfaktor är att ha högt i tak, korta beslutsvägar och har tillåtelse att prova, även om det blir fel ibland. Så arbetar exempelvis Karlstad Bostad AB (KBAB), som med sin platta organisation och delegerade ansvar tillåter medarbetare att komma med idéer som sedan kan förverkligas.

Se filmen om hur KBAB arbetar för att göra arbetet roligare och öka engagemanget hos personalen: > KBAB tar till vara personalens idéer och engagemang

Det finns troligen många kreativa personer i bostadsbolag generellt, så varför inte följa KBAB:s exempel och låta de anställda släppa fram sina inre uppfinnarjockar?

Energijägare Anders Björbole berättar att han och hans kollegor, som jobbade med Energijakten under 2002-2008, konstaterade att om de skulle vända sig till konsulter för åtgärdsförslag, skulle de få fel saker och onödigt krångliga lösningar. Så istället lät man de egna medarbetarna ta fram egna enkla styrutrustningar, t ex till ventilation och torkskåp, för att försöka hitta på en lösning till ett problem. Det krävs mod för att prova nytt, men det finns en poäng med att skapa utrymme för detta.

Se Karlstad Bostad AB:s film om att våga prova något nytt:
> KBAB om att våga prova nytt

Det finns olika sätt att ta vara på medarbetares idéer, exempelvis idélådor, punkt på dagordningen på APT eller liknande. Hur man väljer att fånga upp idéer är inte så viktigt, det handlar mer om grundinställningen när idéerna kommer. Brukar vi säga ja eller nej och på vilka grunder? Glöms idéer bort eller har vi försäkrat oss om att de tas om hand? Vilka är det som kommer med idéer och varför? Vilka får genomföra sina idéer? Läs mer om hur detta arbete kan organiseras under rubriken: > Standardiserade och dokumenterade processer

Vill ni träna på att bejaka idéer som kommer, så kan man göra en enkel övning:
> Övning: Säg bara JA!


Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.

Kontaktperson
Publicerad
Senast uppdaterad