Dessa aktörer påverkar alla ert energiarbete i någon mån, eller så påverkar ert arbete dem. Exempelvis är era hyresgäster viktiga eftersom deras beteende påverkar er energianvändning i stor utsträckning. Att samverka och involvera externt kan också ge nya infallsvinklar på ert arbete, lösa flera problem samtidigt och öppna upp för nya samarbeten, exempelvis med det lokala näringslivet.

Renoveringar skapar jobb i Malmö

Malmö stad driver bygga om-dialogen som går ut på att renovera miljonprogram så att de blir mer energimässigt hållbara utan att behöva höja hyrorna. Förenklat ska detta uppnås genom att lokal arbetskraft i områdena rekryteras. Det blir även ett sätt att pressa ner arbetslösheten och utanförskapet i området. Samverkan sker med fastighetsbolagen i områdena, byggbolag, energibolag, försäkringskassa, arbetsförmedling, konsultföretag och Region Skåne.


Ta del av PowerPoint presentationen "Bygga om - dialogen", av Bjarne Stenquist, Miljöförvaltningen Malmö Stad:

Se filmen kring "Bygga om dialogen" med Bjarne Stenquist:


Stångåstaden i samarbete med Linköpings universitet

Stångåstaden samarbetar sedan 2010 med Linköpings universitet (Tema Teknik och social förändring, samt Tema Energisystem) i två olika forskningsprogram. Det ena programmet (ENVAR) syftar till att genomföra grundforskning kring boendes beteenden och attityder kring energi och energieffektivisering. Det andra projektet (CAREER) syftar till att studera samarbete och kommunikation mellan bostadsbolag, entreprenörer och kunder i samband med energieffektiviserings- och ROT-projekt. '

Teodor Hovenberg, energistrateg på Stångåstaden, noterar att personliga relationer är A och O:

"Det gäller att rätt personer är på rätt plats och att man trivs med att arbeta med varandra, annars kommer samarbetet att lida och resultatet utebli."

Universitetet är ingen konsultverksamhet

Det är också enormt viktigt att man som uppdragsgivare har en rimlig och verklighetsförankrad vision gällande vad syfte och målsättningar med samarbetet är. Grundforskning tar lång tid och det finns risk att det uppstår en frustration i entreprenörsledet och bland kollegorna i bolaget, eftersom man är van vid ”snabba puckar”.

Dessutom ska man komma ihåg att Universitetet inte är en konsultverksamhet, utan att de måste tillåtas bibehålla sitt oberoende/integritet och tjäna det allmänna kunskapslägets syften i första hand. Det är viktigt att man inte förväntar sig raka svar på alla frågor.

Samarbete gav tillgång till nya kompetenser

"Samarbetet med universitetet har öppnat kontaktvägar som ger oss tillgång till både forum och kompetenser som vi annars inte skulle ha nyttjat. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt; forskarna matar oss med resultat och tips från andra studier, både nationellt och internationellt.
I de fall då universitetsforskare är involverade i våra projekt är syftet dock i första hand att de ska observera, dokumentera och analysera – snarare än att påverka utformningen av det specifika projektet. Detta innebär långa ledtider, men kan i förlängningen leda till förbättrade arbetssätt och tekniker om vi är duktiga på att ta del av deras rapporter.
Resultaten är tillgängliga för andra likväl som för oss, vilket på sikt kan leda till att kunskapsläget i hela branschen förbättras."


Gårdstens recept är samverkan

Gårdstensbostäder bildades 1997 med uppgift att förvalta fastigheterna i Gårdsten, men även att vara med och utveckla och förnya stadsdelen. Samverkan har varit en av bolagets utgångspunkter i arbetet. Exempel där Gårdsten har samverket:

Prisdialogen – mellan kunder och fjärrvärmeföretag

Riksbyggen, SABO och Svensk Fjärrvärme har tillsammans tagit fram Prisdialogen – mellan kunder och fjärrvärmeföretag. Syftet är att stärka kundens ställning, att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme och att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning

Benth Jensen, VD på Ängelholmshem som var en av de kunder som var först ut att tillämpa prisdialogen, berättar:

”I och med Prisdialogen får vi nu i ett mycket tidigare skede information om eventuella kommande prisförändringar. Det gör att vi bättre kan planera och styra vår verksamhet”

Läs mer på Prisdialogens webbplats.


Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.

Kontaktperson
Publicerad
Senast uppdaterad