Exempelvis har kommunen ofta kontakt med näringslivet och har eventuellt företagsgrupper som jobbar med klimat- och energifrågan eller vet vilka forskare på högskolan i området som kan kontaktas för samarbeten.
Genom externt finansierade projekt går det att hitta samarbetspartners, både på lokal så väl som internationell nivå. Miljöförvaltningen i Malmö ser till att utforma ansökningar om externa projektmedel utifrån vilka aktörer de vill samverka strategiskt med på hemmaplan. Genom att identifiera gemensamma utmaningar och möjligheter och söka pengar för att jobba med dessa växlar man upp skattekronan och ger kommuninvånarna en ökad nytta. Ett exempel är Innovationsplattform Malmö Sydost
![Ing-Marie Odengren, Alingsåshem](/media/2003/ing-marie-odegren_alingsaashem.jpg?width=1500&mode=min)
Exempel: Alingsåshem samverkar inom EU-projekt
EU-finansierade projekt kan vara ett sätt att hitta samverkansaktörer och samarbeten både på lokal och på internationell nivå. Alingsåshem har varit med i EU-finansierade projekt i åtta år. För att söka pengar, vilket annars kan vara krångligt, så har man samverkat med SP som är duktiga på att skriva ansökningar och hitta pengar.
Ing-Marie Odengren, VD:
”Vi tittar på våra uppdrag och ställer oss frågan - vad vill vi samverka med andra aktörer kring? Sen vänder jag mig till någon som kan söka EU-medel. Vi har varit med i dessa sammanhang så länge så då har man ett nätverk. Då hittar man partners och vi kan bidra till varandras arbete. Det är ett partnerskap och vi får mycket stöd på det viset, bland annat genom samarbeten med Spanien. Men vi ska aldrig vara med i ett EU-projekt som inte stöttar det vi ska göra. Vi ska ha en tydlig idé och engagerade personer med. Jag rekommenderar alla att vara med i EU-projekt.”
Man behöver självklart inte dra igång stora samverkansgrupper för att få till bra samarbeten. Ibland handlar det bara om att lyfta blicken och se vilka aktörer som finns i ens närhet.
![Skogsvirke](/media/2004/skogsvirke.jpg?width=1500&mode=min)
Lite av en slump fick Katrineholms Fastighets AB (KFAB) kontakt med en lantgård i samarbete med dragning av fjärrvärmenät på landsbygden. Man fick veta att gårdsägaren producerade sin egen fjärrvärme till gården då de hade mycket skogsavfall och ved som de inte kunde sälja. KFAB frågade om de kunde tänka sig att producera mer fjärrvärme till bolagets landsbygdsbestånd och de sa ja. Plötsligt fanns ett samarbete med en liten privat aktör och win-win uppstod.
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.