Projektbenämning |
VVC-lösningar - Förstudie |
Ansvarig |
Agneta Persson |
Projekttid |
2021-05-01 - 2021-10-31 |
Fördjupningsområde |
Bakgrund
Ofta underskattas VVC-slingans energiförlust under projekteringen och detta påverkar verifieringen av byggnadens energiprestanda negativt. För att förbättra VVC-slingans effektivitet, har det under de senaste 10 åren kommit nya innovativa lösningar gällande VVC-dragningar som strävar efter att minska denna energiförlust.
I början av 2010-talet genomförde HSB tillsammans med BeBo två utredningar där varmvattencirkulationen (VVC) stod i centrum. En följd av dessa utredningar blev att BeBo startade fördjupningsområdet Tappvarmvatten, för att samla nätverkets medlemmar kring frågor rörande tappvarmvattenanvändningen i flerbostadsfastigheter.
Sedan dess har ny teknik på området tagits fram, testats och utvärderats, både av BeBo-medlemmar och andra aktörer. Det finns också nya, goda exempel på fastighetsägare som har arbetat med tappvarmvattenproduktion och -distribution på ett energieffektivt sätt.
Mål och Syfte
Förstudien syftade till att ge fastighetsutvecklare och fastighetsägare av flerbostadshus en bättre förståelse för ej konventionella VVC-lösningar och dess eventuella energivinst.
Målet var att kartlägga alternativa VVC-lösningar på marknaden samt utvärdera dessa med avseende på energiprestanda, drift och underhåll, ekonomi och goda exempel på mervärden.
Resultat
ifrån förstudiens gränsdragningar ges följande rekommendationer:
Nybyggnadsprojekt med höga ambitioner gällande energi bör installera 3E Flow. Detta system har en mycket bra energiprestanda och ger en mycket liten risk för legionellatillväxt. VVCi, CVV och DVV har troligen en lägre investeringskostnad och är inte lika tekniskt avancerade och samtliga är bra alternativ för ett energieffektivt och säkert tappvattensystem.
För renoveringar rekommenderas VVCi alternativt CVV eftersom dessa är relativt enkla att installera, kostnadseffektiva och uppvisar en bra energiprestanda, samtidigt som de vid installation har liten påverkan på de boende.
Studien visar dessutom att den viktigaste faktorn för ett energieffektivt tappvarmvattensystem är att isoleringen av systemen utförs rätt. Detta ger, förutom energieffektiva system, en lägre risk för legionellatillväxt.
Att inte installera VVC utan i stället ha högre hastigheter i rör bör utredas vidare. Detta är en systemlösning som ger mycket bra energiprestanda på tappvarmvattensystemet, men problematik gällande tryckfall och eventuella tryckslag måste lösas.
Färdigställd rapport
Rapport:
Alternativa VVC-lösningar i flerbostadshus
Presentation:
BeBo & Belok resultatkonferens