Energimyndigheten presenterar på sin webbplats information om Sveriges energi- och klimatmål. Den svenska energipolitiken syftar till att förena ekologisk hållbarhet med konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Sveriges energi och klimatmål till 2020 syftar att vara 20% energieffektivare jämfört med 2008 och att minst 50% av den totala energianvändningen skall vara förnybar. Till 2030 ska energianvändningen vara 50% effektivare jämfört med 2005 och elproduktionen ska år 2040 vara 100% förnybar.
Ur Energimyndighetens statistik (Energiläget i siffror 2019) kan utläsas att energianvändningen i bostads- och servicesektorn under 2017 uppgick till totalt 146 TWh, främst då av fjärrvärme, el och biobränslen. Ur samma statistik framgår att flerbostadshusen använder 26,6 TWh för uppvärmning och varmvatten, samt att sektorn bostäder och service använder 73,8 TWh el (elvärme, hushållsel och driftel). Den uppvärmda arean i flerbostadshus 2016 var 196 miljoner m2 och för hela sektorn 674 miljoner m2. I genomsnitt är energianvändningen alltså nästan 220 kWh/m2 i sektorn totalt, och för flerbostadshusen utgör bara uppvärmningen ca 136 kWh/m2.
BeBo är ett av Energimyndighetens styrmedel för att stimulera energieffektiviseringsutvecklingen. Många av medlemmarna ligger i framkant i denna utveckling. Samtliga medlemmar inom BeBo har egna energi och miljömål som i olika utsträckning bygger på FN:s globala hållbarhetsmål, Sveriges energi och miljömål, EU:s klimatmål och SABO:s Klimatinitiativ. Under BeBo-webbens sektion med medlemskontakter finns beskrivet varje medlemsföretags ägardedirektiv samt specifika mål rörande energieffektivisering.
Medlemmarnas energiarbete
Sedan 2018 genomför BeBo årliga telefonintervjuer med alla medlemmar i syfte att hålla informationen på webben uppdaterad, samt att sammanställa medlemsföretagens intresse för BeBo:s olika aktuella Fördjupningsområden. I samband med detta har medlemmarnas energianvändning för åren 2015 – 2018 sammanställts, baserat på information från bolagens års- eller hållbarhetsrapporter. Medlemsföretagen anger sin energianvändning på olika sätt, vissa använder MWh/år medan de flesta redovisar kWh/kvm, år, där denna siffra i sin tur kan vara baserad på antingen Atemp eller BOA/LOA. Sammanställningen nedan inkluderar endast de företag som har energianvändningen angiven i kWh/m2 men det är viktigt att komma ihåg att det inte är säkert att siffrorna är jämförbara om inte samma typ av yta använts.
Syftet med sammanställningen är att skapa en diskussion om möjligheterna att enas om ett gemensamt sätt att redovisa årlig energianvändning för att underlätta jämförelser både mellan medlemsföretagen samt för fastighetsägare som inte är medlemmar. I det första diagrammet nedan är medlemsföretagen anonymiserade, men respektive medlemsföretag vet vilka staplar som representerar dem. Det andra diagrammet visar spridningen på ett annat sätt.
I intervjuerna stäms också medlemmarnas intresse för de nu aktuella Fördjupningsområdena av. Dessa frågor är formulerade på olika sätt, så intresset för respektive fördjupningsområden är inte helt jämförbart. Svaren från dessa intervjuer används främst i planeringen av BeBo-verksamheten, men det kan vara intressant att visa hur fördelningen ser ut.