Vid sidan av att målet att minska energianvändningen och klimatpåverkan från byggnader är ett viktigt mål att minska antalet människor som drabbas av byggnadsrelaterad ohälsa. Bostadshus byggs ibland med nya oprövade metoder som ibland kan påverka inomhusmiljö och hälsa.
Det finns ett behov av studier av hälsomässiga konsekvenser för boende i energieffektiviserade byggnader och bostäder i allmänhet och 2025 önskar vi fokusera på övertemperaturer.
Övertemperaturer i byggnadsbeståndet
Folkhälsomyndigheten förtydliga sina riktlinjer (maj 2024) beträffande innetemperaturer samt att varmare klimat ger en större risk för övertemperaturer.
Några frågor att beakta beträffande flerbostadshus och risk för hög innetemperatur, vilka bör beaktas för både nyproducerade respektive äldre flerbostadshus:
- Hur vanligt är det med övertemperaturer i flerbostadshus och vilka typer av flerbostadshus/ lägenheter erhåller större risk för övertemperaturer?
- Undersöka hur riskerna för övertemperaturer kan minskas med passiva metoder (exempelvis solskyddsglas, skuggning av balkonger, loftgångar, markiser, persienner samt träd) och vilka begränsningar kan finnas för att använda dessa passiva metoder?
- Vilken betydelse kan en tung stomme ha för att dämpa övertemperaturer samt vilka är för och nackdelar finns med tung stomme?
- Det är ofta trångt för installationssystem i flerbostadshus och man är mer kostnadskänsliga. Hur kan kyla tillföras i flerbostadshus (metoder/tekniker) i nyproduktion respektive befintliga flerbostadshus?
Pågående projekt och aktiviteter
Kommer snart!
Avslutade projekt och aktiviteter
Läs mer HÄR!
Kontaktperson och mer information
Kontakta Per Kempe för mer information.
Anmäl dig gärna till nyhetsbrevet och följ oss på LinkedIn och YouTube.